Cum să fii cu un pas înaintea Pestei Porcine Africane

Cum să fii cu un pas înaintea Pestei Porcine Africane

Pesta Porcină Africană este o boală virală

În mod obisnuit este mortală pentru porcii domestici si mistreti

Nu există vaccin sau tratament pentru această boală

Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în tările afectate

Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător si în cadavre

Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU distruge virusul

Oamenii nu se imbolnăvesc dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate

Semnele clinice ale bolii sunt variabile si nu sunt usor de recunoscut

Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:

Febră mare, apatie si imposibilitate de a sta în picioare

Vomă, diaree, uneori cu sânge

Pete rosii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor si râtului

Tuse si respiratie îngreunată

Avorturi spontane, nasteri de fetusi morti si nesigurantă în mers a purceilor

Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile

Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:

Prin contactul direct al porcilor sănătosi cu cei bolnavi

Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate

Contactul cu materiale contaminante

Contactul cu oamenii care poartă haine si încăltăminte contaminate

Contactati imediat medicul veterinar dacă suspectati că efectivul de animale este contaminat

Nu deplasati animalele din fermă sau gospodărie

Întotdeauna schimbati-vă imbrăcămintea si încăltămintea atunci când părăsiti ferma sau gospodăria

Înainte de a achizitiona furaje, asternut si porci, asigurati-vă că acestea provin din unităti verificate, care au implementate toate măsurile de sigurantă pentru a evita pătrunderea virusului

Asigurati-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistretii sau cu porcii din alte gospodării

Niciodată să nu hrăniti porcii cu resturi alimentare

Evitati cresterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană

Achizitia si transportul cărnii si a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul

Vânătorii si câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici după vânătoare

Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreti

Nu aruncati resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreti

Contactati medicul veterinar dacă găsiti cadavre de mistreti chiar dacă în zonă NU evoluează  PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

D.S.V.S.A. GIURGIU