INFORMARE MĂSURI APLICATE DE CĂTRE DSVSA GIURGIU ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ 2024

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populaţiei cu Trichinella spiralis (Trichineloză), aduce la cunoştinţa consumatorilor următoarele:

– consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorului;

– la om, parazitul menţionat produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare;

– consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine.

Totodată dorim să atenţionăm populaţia cu privire la necesitatea efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, inclusiv pentru carnea rezultată în urma sacrificărilor ce au avut loc în perioada evoluției focarelor de Pestă Porcină Africană, care a fost păstrată în congelatoare în vederea consumării în perioada sărbătorilor de iarnă.

La nivelul D.S.V.S.A. Giurgiu, C.S.V.S.A.O. Giurgiu, C.S.V.S.A.O. Calugareni, C.S.V.S.A.O. Mihailesti, C.S.V.S.A.O. Bolintin Vale, în perioada 27.11 – 24.12.2024 va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, fiind afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorul poate sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate efectua la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale  din Municipiul Giurgiu (Piata Centrala), contra cost, la prețul de 30,94 lei, cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Concesionate din mediul rural, conform tabelului  postat pe site-ul DSVSA Giurgiu.

 

Listă locații efectuare examene trichileloscopice 2024

Medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, precum și medicii veterinari de liberă practică concesionari, vor elibera proprietarilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării, conform modelului de buletin de examinare pentru decelarea Trichinella spp transmis de catre autoritatea centrala.

Subliniem faptul că animalele trebuie să fie identificate, iar crotalia animalului sacrificat va fi predată medicului veterinar oficial/concesionar odată cu prezentarea probelor pentru examinarea în vederea decelării Trichinella spp.

Începând cu data de 27.11.2024, au fost dispuse măsuri privind intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în toate târgurile, piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane și în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea tradițională a suinelor din gospodării cunoaște o creștere semnificativă, D.S.V.S.A. Giurgiu informează toți crescătorii de porcine, din exploatațiile nonprofesionale, cu privire la necesitatea respectării următoarelor măsuri:

În cazul în care proprietarul de animale constată:

  • înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, înroșirea pielii ce devine apoi cianotică, arcuirea spatelui, mers greoi, vomă sanguinolentă, diareea abundent sanguinolentă, etc.),
  • după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodurilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.,

va anunța imediat medicul veterinar de liberă practică concesionar.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu transmite Sărbători Fericite, cu liniștite, tuturor consumatorilor din județul Giurgiu.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Andrei-Victor DARIE