Pesta porcină africană, confirmarea unui nou focar în localitatea Brăniştari

În localitatea Brăniştari, comuna Călugareni, judeţul Giurgiu în exploataţia unui crescător de porci a fost confirmată pesta porcină africană conform Buletinului de analiza emis în data de 23.09.2018, din cele 9 probe prelevate 8 fiind pozitive. Toţi porcii din exploataţie vor fi ucişi, sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane.

Se menţin măsurile stabilite în cazul focarului declarat în data de 08.09.2018.

În localitate mai există o suspiciune într-o altă exploataţie. Un porc mort (fără modificări) şi unul viu (fără semne clinice). Au fost prelevate probe (set de organe şi sânge) în vederea examenului de laborator. Probele prelevate au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele bolnave/suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Liviu FLORESCU