Situația Pestei Porcine Africane în județul Giurgiu la data de 06.08.2019

În județul Giurgiu, la data de 06.08.2019, evoluează 108 focare de PPA la porcii domestici și 21 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 7 fonduri de vânătoare.

În localitățile Valea Dragului, Hulubești, Gostinu și Oinacu se desfășoară uciderea preventivă a tuturor porcilor din exploatațiile non-profesionale. 

PORCII TREBUIE SĂ FIE IDENTIFICAȚI ȘI ÎNREGISTRAȚI ÎN BAZA NAȚIONALĂ DE DATE PENTRU OBȚINEREA DE DESPĂGUBIRI ÎN CAZUL APARIȚIEI BOLII.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. 

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

D.S.V.S.A. GIURGIU