Situația Pestei Porcine Africane în județul Giurgiu la data de 19.09.2019

În județul Giurgiu, la data de 19.09.2019, evoluează 220 focare de PPA:

– la porcii domestici: 212 focare

– în exploatații comerciale de tip A: 3 focare

– în exploatații comerciale: 5 focare în localitatea Cetatea, Letca Nouă și Herăști

și 66 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 12 fonduri de vânătoare.

În localitățile Isvoarele, Pietrișu, Singureni, Crânguri, Stejaru, Giurgiu (cartier Rudari), Valea Dragului, Gostinu, Oinacu, Braniștea, Comasca, Vedea, Hulubești, Ianculești și Remuș s-a definitivat uciderea preventivă a tuturor porcilor din exploatațiile non-profesionale.

Uciderea preventivă se desfășoară în localitățile: Prundu, Puieni, Pietrele, Băneasa și Stoenești.

Au fost eliminate 7052 capete în 733 de exploatații cu porci (ucidere preventivă).

În ceea ce privește focarele, au fost neutralizate 2499 (881 porci morți și 1618 porci uciși în exploatațiile nonprofesionale), 49 (17 porci morți și 32 porci uciși în exploatațiile comerciale de tip A) și 6929 porci uciși în exploatațiile comerciale.

PORCII TREBUIE SĂ FIE IDENTIFICAȚI ȘI ÎNREGISTRAȚI ÎN BAZA NAȚIONALĂ DE DATE PENTRU OBȚINEREA DE DESPĂGUBIRI ÎN CAZUL APARIȚIEI BOLII.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Director Executiv

Dr. Liviu FLORESCU