MĂSURILE ŞI RECOMANDĂRILE D.S.V.S.A. GIURGIU ÎN CONTEXTUL CONFIRMĂRII FOCARELOR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN JUDEŢUL TULCEA

Ca urmare a declarării în data de 11.06.2018 a unor noi focare de Pestă Porcină Africană în Judeţul Tulcea în localităţile Sălceni și Ceatalchioi, în patru gospodării cu porci, pe teritoriul judeţului Giurgiu se interzice organizarea de târguri pentru vânzarea/cumpărarea de porcine.

Vânzarea de porcine poate fi făcută direct din gospodărie, către o altă gospodărie, numai cu respectarea următoarelor condiţii:

– porcii trebuie să fie identificaţi şi înregistraţi;

– în ziua vânzării să fie examinaţi clinic, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

– porcii se vor vinde numai cu documentele sanitar-veterinare eliberate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă, morbiditate de 100% și aproape 100% mortalitate în infecţiile cu tulpini de virus foarte virulente;

Nu există vaccinuri şi vaccinare pentru pesta porcină africană.

Nici un tratament nu este posibil şi admisibil în PPA. Porcii afectaţi trebuie ucişi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (incinerate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul.

Pentru a vă proteja porcinele de această boală, DSVSA Giurgiu vă transmite urmatoarele recomandări:

– nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcinele, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăva în care încălţămintea să poată fi îmbibată cu o soluţie dezinfectantă;

– creşteţi porcinele doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

– nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare. Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

– nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.  

Orice situatie de îmbolnavire la porci, va fi anunţată în regim de urgenţă, la DSVSA GIURGIU sau celui mai apropiat medic veterinar.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Liviu FLORESCU